Na današnji dan

Tel Aviv – financijsko središte današnjeg Izraela – 1909.

U doba osnivanja Tel Aviva područje današnjeg Izraela pripadalo je još uvijek Osmanskom Carstvu. 

Tel Aviv, jedan od najvećih gradova u današnjem Izraelu, utemeljen je 20. travnja 1909. godine. Osnovali su ga židovski naseljenici na području nedaleko od Jaffe, starog lučkog grada. Za razliku od Jaffe, koja je imala velik udio arapskog stanovništva, novonastali Tel Aviv nastanjivali su uglavnom Židovi.

Na odabir imena Tel Aviv za novi grad utjecao je naslov jednog romana Theodora Herzla, osnivača suvremenog političkog cionizma. Herzl je živio i radio u Beču, a svoj je roman na njemačkom jeziku naslovio Altneuland. Na hebrejski je jezik taj naslov preveden kao Tel Aviv. Doslovno uzevši, pojam tel označava brdo nastalo stoljetnim gomilanjem prethodnih naselja, dok aviv znači izvor (time sklop Tel Aviv spaja staro i novo). Postojao je i prijedlog da se novi grad nazove Herzliya, prema spomenutom Theodoru Herzlu (kasnije je grad imena Herzliya doista osnovan sjevernije od Tel Aviva).

U doba osnivanja Tel Aviva područje današnjeg Izraela pripadalo je još uvijek Osmanskom Carstvu. Simbolički je Tel Aviv osnovalo 66 židovskih obitelji koje su na tom mjestu među sobom razdijelile zemlju.

Danas je Tel Aviv financijski najznačajnije središte Izraela. Ondje se nalazi jedina izraelska burza, a Tel Aviv je bio i glavni grad Izraela prije preseljenja prijestolnice u Jeruzalem. Budući da neke zemlje ne priznaju Jeruzalem glavnim gradom Izraela, i danas se u Tel Avivu nalaze strana veleposlanstva.


piše: Dražen Krajcar

Komentari