Na današnji dan

Tekst američke himne djelo je amaterskog pjesnika – 1814.

Francisa Scotta Keya je za pisanje pjesme nadahnula jedna junačka epizoda iz rata protiv Britanaca, kojoj je sam prisustvovao.

Dana 14. rujna 1814. godine napisana je američka himna. Ona je djelo amaterskog pjesnika Francisa Scotta Keya, koji je dobio inspiraciju da je napiše pod dojmom američke uspješne obrane tvrđave McHenry od britanske vojske. Izvorni naziv koji je Francis Scott Key dao pjesmi bio je Obrana tvrđave McHenry (engl. Defence of Fort McHenry), ali je naslov u međuvremenu promijenjen u Barjak iskićen zvijezdama (engl. The Star-Spangled Banner), što je danas službeni naziv američke nacionalne himne.

Naslov Barjak iskićen zvijezdama uzet je iz stihova himne koji glase:

“Reci da li taj barjak iskićen zvijezama već vijori,

Nad zemljom slobodnih i nad domom hrabrih?”


Navedena tvrđava McHenry nalazi se točno na ulazu u luku grada Baltimorea, u saveznoj državi Maryland. Francis Scott Key prisustvovao je britanskom napadu na tu tvrđavu tijekom Američko-britanskog rata 1812.-1814. godine. Taj rat Amerikanci nazivaju i Drugim ratom za nezavisnost, a u njemu su podnijeli težak gubitak kad je britanska vojska spalila Washington. Tom je prilikom spaljena i Bijela kuća te zgrada američkog Kongresa. Ipak, Amerikanci su se nastavili boriti i Francis Scott Key je svjedočio kako su uspjeli obraniti tvrđavu McHenry i grad Baltimore, unatoč teškom britanskom noćnom artiljerijskom napadu.

U ranu zoru nakon britanskog napada, Amerikanci su na obranjenoj tvrđavi podigli veliku američku zastavu koja se ponosno zavijorila u inat Britancima. Upravo to podizanje zastave u zoru inspiriralo je Keya da napiše himnu. Inače, navedenu zastavu sašila je lokalna građanka Mary Pickersgill sa svojom 13-godišnjom kćeri. Zastava je bila ogromnih dimenzija, 9,1 × 13 metara.

Komentari