Na današnji dan

Teksas je nekada bio nezavisna država ravnopravna SAD-u (1845.)

Do 29. prosinca 1845. Teksas je bio nezavisna država, ravnopravna po suverenosti Sjedinjenim Američkim Državama, kao i ostalim priznatim svjetskim državama. Naime, Republiku Teksas nakon osamostaljenja od Meksika uredno su priznale svjetske velesile poput Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Ruskog Carstva, pa i samih Sjedinjenih Američkih Država. Republika Teksas imala je čak i ambasadu u Parizu, a Francuska ambasada nalazila se u teksaškom glavnom gradu Austinu. Prvi i najpoznatiji predsjednik nezavisnog Tekasasa bio je slavni Sam Houston, po kojem se danas zove velegrad Houston.

Republika Teksas priključila se Sjedinjenim Američkim Državama kao 28. savezna država. Time je Teksas izgubio nezavisnost, ali je postao značajnim dijelom SAD-a, kao u to vrijeme teritorijalno najveća savezna država. Nekadašnji teksaški predsjednik Sam Houston postao je senator u američkom glavnom gradu Washingtonu, a kasnije je bio i guverner Teksasa.

Danas je glavni grad Teksasa još uvijek Austin, a Teksas je površinom veći od Francuske, a čak dva puta veći od Njemačke ili Japana. Zanimljivo je da Teksas danas ima veći BDP od čitavog susjednog Meksika, a blizak je po BDP-u čitavoj Rusiji i Indiji.


Komentari