Na današnji dan

Ted Turner obećao donirati milijardu dolara UN-u – 1997.

Ted Turner at the Global Leadership Awards hosted by the UN Foundation and UNA-USA in New York. (Photo/Stuart Ramson)

UN-u je Turner obećao donacije dati od svojih dionica kompanije Time Warner, putem zaklade zadužene za upravljanje sredstvima.

Dana 18. rujna 1997. godine američki milijarder Ted Turner obećao je donirati milijardu dolara Ujedinjenim narodima. Tu je vijest objavio u večernjim satima u hotelu New York Marriott Marquis, a pritom je rekao da je spomenutu odluku donio samo dvije noći ranije. Nije se radilo o jednokratnoj donaciji, nego o projektu za cijelo desetljeće.

UN-u je Turner obećao donacije dati od svojih dionica kompanije Time Warner, putem zaklade. Odbor u toj zakladi trebao je s odborom UN-a dogovoriti kako će se novac rasporediti. I doista, od Turnerove je donacije nastala zaklada nazvana United Nations Foundation, u kojoj je on i danas na čelu upravnog odbora. Za predsjednika te zaklade postavljen je nekadašnji američki senator Timothy E. Wirth. U članstvo upravnog odbora ušli su, između ostalih, nobelovac Muhammad Yunus, kraljica Rania od Jordana, bivši glavni tajnik UN-a nobelovac Kofi Annan. U međuvremenu je Ted Turner svoje obećanje ispunio, a potakao je i druge na doniranje UN-u.

Komentari