Na današnji dan

Filmski Tarzan rođen je u Vojvodini? – 1984.

Gdje je rođen fimski Tarzan još uvijek izaziva rasprave. Srbi su Weismulleru prije nekoliko godina podigli spomenik u vojvođanskom mjestu Međa.

Slavni plivački rekorder i filmski glumac Johnny Weissmuller umro je na današnji dan 1984. godine. Najpoznatiji je ostao po svojim ulogama Tarzana, kojeg je glumio u čak 12 filmova. Prije glumačke karijere bio je jedan od najuspješnijih plivača u povijesti. Postavio je nevjerojatnih 67 svjetskih rekorda i osvojio 5 olimpijskih zlatnih medalja u plivanju, te još jednu brončanu u vaterpolu. Postoje navodi da tijekom cijele profesionalne karijere u plivanju nikada nije izgubio na natjecanju, premda to zvuči nevjerojatno. U svakom slučaju, ostvario je pobjedu na 52 američka nacionalna prvenstva.

Johnny Weismuller rođen je 1904. godine u Banatu. Postoje zapisi koji govore da je rođen u banatskom mjestu Párdány, što odgovara današnjem naselju Međa u Vojvodini, nedaleko od rumunjske granice. Ipak, većina današnjih službenih navoda o Weissmulleru stavlja njegovo mjesto rođenja u 40 kilometara udaljeni Freidorf, koji se ne nalazi u Vojvodini nego u Rumunjskoj. Spor oko toga gdje je točno rođen, još uvijek postoji. Primjerice, Srbi iz Međe odlučili su mu prije nekoliko godina podići spomenik, pozivajući se na tvrdnju da je rođen kod njih.

Bez obzira gdje je točno rođen, bitno je naglasiti da je Johnny Weissmuller po narodnosti bio Nijemac, kojih je u Banatu nekada bio znatan broj. Tamošnji Nijemci, pa tako i Weissmullerova obitelj, po vjeri su bili katolici, za razliku od pravoslavnog srpskog stanovništva. Nakon uspješne karijere, Johnny je umro u 80. godini života u meksičkom gradu Acapulo, gdje je i pokopan. Navodno je prilikom spuštanja lijesa u grob, tri puta puštena snimka njegovog karakterističnog Tarzanovog glasanja, i to po njegovoj vlastitoj želji upućenoj prije smrti.


Komentari