Na današnji dan

Talijanski zrakoplov misteriozno eksplodirao u zraku – 1980.

Bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga iznio je optužbu da je francuski vojni zrakoplov oborio DC-9, a Francuzima je uručen čak i zahtjev za odštetom. 

Dana 27. lipnja 1980. godine talijanski zrakoplov tipa McDonnell Douglas DC-9 misteriozno je eksplodirao u zraku sjeverno od Sicilije. Eksplozija se dogodila kod otočića Ustice u Tirenskom moru, oko 70 kilometara od sicilske obale, dok je zrakoplov letio iz Bologne prema Palermu. Poginulo je svih 77 putnika i četiri člana posade, tako da je ukupan broj preminulih iznosio čak 81. Zrakoplov je pripadao talijanskoj zračnoj kompaniji Itavia, a u tom je trenutku bio star oko 14 godina.

Do danas nije razjašnjeno što je uzrokovalo eksploziju zrakoplova, a razvijene su mnoge teorije. Bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga (koji je bio premijer u trenutku rušenja zrakoplova) iznio je optužbu da je francuski vojni zrakoplov oborio DC-9, a Francuzima je uručen čak i zahtjev za odštetom. Prema drugoj tvrdnji, zrakoplov je greškom oborila talijanska raketa. Postoji i niz teorija zavjere oko tog slučaja, koje uključuju mogućnost skrivanja dokaza i manipulacije njima (neke uključujuću mogućnost pokušaja obaranja mlažnjaka libijskog vođe Muammara Gaddafija). U Bologni je 2007. godine otvoren muzej namijenjen uspomeni na tu strahovitu tragediju s mnogim poginulima. U muzej je smještena i rekonstrukcija zrakoplova sačinjena od njegovih ostataka izvađenih iz mora, kao i predmeti koji simboliziraju svaku od 81 žrtve. U talijanskom se tisku ta katastrofa uobičajeno naziva Pokoljem kod Ustice (tal. Strage di Ustica). Ujedno se radilo o najvećem broju poginulih pri bilo kojem rušenju zrakoplova tipa McDonnell Douglas DC-9 (dvomotorni mlazni zrakoplovi dugi više od 30 metara).


Komentari