Na današnji dan

Talijanski princ Luigi Amedeo – polarni istraživač i penjač na K2 (1933.)

Princ Luigi Amedeo, vojvoda od Abruzza, umro je 18. ožujka 1933. godine u Africi. Amedeo je bio kraljevski princ čak dviju država – Italije i Španjolske. Naime, pripadao je talijanskoj vladarskoj dinastiji Savoja, kao unuk talijanskog kralja Viktora Emanuela II., no bio je i sin španjolskog kralja Amadea od Savoje. 

U Italiji je Luigi Amedeo dobio već u mladosti titulu vojvode od Abruzza, nazvanu po regiji Abruzzo u središnjoj Italiji. Vojvoda je mnogo putovao, čak i po Sjevernoj Americi i Africi. Počeo se baviti alpinizmom te je osvojio niz planinskih vrhova. Uspeo se na znatan broj planina u Alpama, a prvi je osvojio Mount Saint Elias na Aljasci, visok 5489 metara.

Godine 1889. Luigi Amedeo organizirao je princ ekspediciju na Sjeverni pol. Uspio je doći do Zemlje Franje Josipa, gdje je od hladnoće izgubio dva prsta. Zbog tih se ozljeda morao vratiti s ekspedicije. U Ugandi je 1906. osvojio niz vrhova, od kojih je jedan i nazvan po njemu.

Osobito je važan bio uspon princa Luigija Amedea na planinu K2 u Karakorumu, na kojoj je došao do gotovo 6700 metara visine. Danas se najuhodanija ruta na K2 zove po njemu Abruzzi Spur. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je zapovjednik talijanske flote na Jadranu, s činom admirala. Potkraj života preselio se u Talijansku Somaliju, gdje se oženio Somalkom imena Faduma Ali. Umro je na području današnje Somalije 1936., u 61. godini života.


Komentari