Na današnji dan

Talijanski kralj smijenio Benita Mussolinija i dao ga uhititi – 1943.

Do Mussolinijeve je smjene dovelo glasovanje na sastanku Velikog fašističkog vijeća. Na sjednici tog vijeća 19 članova glasovalo je protiv Mussolinija, a među njima je bio i grof Galeazzo Ciano – Mussolinijev zet.

Dana 25. srpnja 1943. godine dogodio se jedan od najpoznatijih događaja u talijanskoj povijesti 20. stoljeća. Naime, tog je dana talijanski kralj Viktor Emanuel III. dao smijeniti Benita Mussolinija, koji je do tada bio fašistički Duce i šef talijanske vlade. Bio je to prekretni događaj, koji je označio prekid službene Mussolinijeve vlasti nad cijelom Italijom.

Do Mussolinijeve je smjene dovelo glasovanje na sastanku Velikog fašističkog vijeća (tal. Gran Consiglio del Fascismo), koje se održalo tog istog dana u ranim jutarnjim satima u Rimu (sjednica je započela još prethodnog dana u 17.15, no glasovanje se održalo tek oko 2.30 na današnji dan ujutro). Veliko fašističko vijeće bilo je nominalno glavno vijeće talijanske fašističke vlade, no zanimljivo je da je upravo ta sjednica bila prva na kojoj se sastalo od početka Drugog svjetskog rata. Spomenimo da je svojedobno član tog vijeća bio i poznati znanstvenik Guglielmo Marconi kao predsjednik Talijanske kraljevske akademije.

Na sjednici Velikog fašističkog vijeća tog je dana 19 članova glasovalo protiv Mussolinija (Dino Grandi, Giuseppe Bottai, Luigi Federzoni, Galeazzo Ciano, Cesare Maria De Vecchi, Umberto Albini, Alfredo De Marsico, Giacomo Acerbo, Giovanni Marinelli, Carluccio Pareschi, Emilio De Bono, Edmondo Rossoni, Giuseppe Bastianini, Annio Bignardi, Alberto De Stefani, Luciano Gottardi, Giovanni Balella i Tullio Cianetti). Potrebno je primijetiti da je među njima bio, dakle, i grof Galeazzo Ciano, koji je bio Mussolinijev zet.

U prilog Mussoliniju glasovalo je samo 8 vijećnika (Carlo Scorza, Roberto Farinacci, Guido Buffarini-Guidi, Enzo Galbiati, Carlo Alberto Biggini, Gaetano Polverelli, Antonino Tringali Casanova, Ettore Frattari). Dakle, većina je odlučila protiv Mussolinija.


Unatoč takvom porazu na glasovanju te noći u sitnim satima, Mussolini je ujutro normalno došao na posao. Međutim, u svoju palaču pozvao ga je talijanski kralj i rekao mu da ga smjenjuje i da na njegovo mjesto postavlja maršala Pietra Badoglia. Kad je Mussolini otišao iz palače, uhitili su ga Carabinieri po kraljevoj naredbi.

Komentari