Na današnji dan

Talijanski kralj kave Riccardo Illy – 1955.

Zanimljivo je da je Riccardo Illy po vjeri pripada tzv. valdenzima. To je vrlo stara vjerska grupacija koja se od Katoličke crkve odvojila još u 12. stoljeću.

Dana 24. rujna 1955. godine rođen je u Trstu poznati političar Riccardo Illy, nasljednik poznate obitelji proizvođača kave Illy. Osnivač bogatstva obitelji bio je Francesco Illy, rođen davne 1892. kao Mađar u Temišvaru u današnjoj Rumunjskoj. Rođeno ime bilo mu je Ferenc, što je mađarski oblik od Franjo (Francesco). On se doselio na jadransku obalu i počeo se baviti prženjem i prodajom kave u Trstu. Osnovao je kompaniju Illycaffè, koja je postala poznata u svijetu, naročito po espressu. Danas prodaju svoje proizvode otprilike u 140 zemalja svijeta. Sjedište kompanije još uvijek je u Trstu.

Riccardo Illy unuk je osnivača obiteljskog posla s kavom. Osim što je radio u obiteljskoj tvrtki počeo se baviti i politikom, tako da je 1993. izabran za gradonačelnika Trsta. Ponovno je izabran i 1997. godine, te je ispunio dva mandata, što je maksimum dopušten zakonom. Zatim se kandidirao na još višu poziciju, onu predsjednika talijanske regije Friuli–Venezia Giulia. Dobio je predsjednički mandat i ostao je na tom položaju sve do 2008. godine. Friuli–Venezia Giulia je jedna od 20 talijanskih regija i graniči sa Slovenijom i Austrijom. Gospodarski je to jedna od najrazvijenijih talijanskih pokrajina i njena se ekonomska moć može po veličini uspoređivati s cijelim državama, poput Hrvatske i Slovenije.

Komentari