Na današnji dan

Talijanski cepelin prvi preletio Sjeverni pol (1926.)

Dana 12. svibnja 1926. talijanski zračni brod Norge preletio je sjeverni pol, što je bio važan povijesni događaj za koji zna samo manji dio široke javnosti. Naime, po novijim spoznajama radilo se vjerojatno o prvom ljudskom dolasku nad sjeverni pol, budući da su tvrdnje o prethodnim dolascima uvelike opovrgnute. Primjerice, danas je većim dijelom odbačena tvrdnja o Pearyjevom dolasku na sjeverni pol pri ekspediciji 1909. godine, jer su uočene mnoge nelogičnosti u njegovom dnevniku (Peary je vjerojatno došao na udaljenost manju od 100 km od pola, no ne i do njega).

Zračni brod Norge, kojim je izvršeno prvo prelijetanje sjevernog pola, konstruiran je u Italiji, a njime je upravljao Umberto Nobile, konstruktor i polarni istraživač, koji je u talijanskim zračnim snagama dobio i generalski čin. Glavni organizator ekspedicije bio je Roald Amundsen, a osim njega i Nobilea na zračnom brodu Norge nalazilo se još 14 osoba iz raznih zemalja.

Iznad sjevernog pola izbacili su iz zračnog broda tri zastave – talijansku, norvešku i američku. Amundsen je bio iritiran kad je vidio da je talijanska zastava veća od drugih. Između njega i Nobilea postojao je svojevrstan sukob, koji se nastavio i nakon uspješnog završetka ekspedicije (postojala je, naime, dvojba oko toga je li za uspjeh zaslužniji Nobile ili Amundsen). Napomenimo, taj se pothvat dogodio u razdoblju Mussolinijeve vlasti u Italiji, a talijanska ga je propaganda uvelike zatim koristila za promociju fašističke Italije.

Komentari