Na današnji dan

Talijanska princeza koje je umrla u nacističkom koncentracijskom logoru – 1902.

Princeza Mafalda pokazala se odlučnom protivnicom nacista, zbog čega je izazvala čak i bijes Adolfa Hitlera te Josepha Goebbelsa. 

Dana 19. studenog 1902. godine rođena je princeza Mafalda od Savoje, pripadnica talijanske kraljevske dinastije. Bila je kći talijanskog kralja Viktora Emanuela III. (koji je polagao i pravo na titule cara Etiopije te kralja Albanije) i kraljice Elene tj. Jelene Petrović-Njegoš, koja je bila crnogorska princeza. Dakako, princeza Mafalda bila je napola crnogorskog podrijetla jer su joj po majci djed i baka bili Nikola Petrović-Njegoš i Milena Vukotić (jedini kralj i kraljica u suvremenoj povijesti Crne Gore). Princeza Mafalda rođena je u Rimu kao drugo dijete svojih roditelja. Imala je još tri sestre, kao i jednog brata koji je kasnije postao talijanskim kraljem pod imenom Umberto II. (bio je ujedno posljednji kralj u talijanskoj povijesti).

Mafalda se 1925. godine udala za princa Philippa iz dinastije Hessen-Kassel, koji je postao pristalicom nacističkog režima Adolfa Hitlera (brat mu je bio član SS-a). Princ Philipp trebao je navodno poslužiti kao osoba za kontakt između njemačkih nacista i talijanskih fašista, s obzirom da je bio oženjen talijanskom princezom. Ipak, princeza Mafalda pokazala se odlučnom protivnicom nacista, zbog čega je izazvala čak i bijes Adolfa Hitlera te Josepha Goebbelsa. Godine 1943., nakon što je Italija okrenula leđa Hitleru, Gestapo je naredio uhićenje princeze Mafalde. Optužili su je za navodnu subverzivnu djelatnost i zatočili. Naposljetku je prevezena u koncentracijski logor Buchenwald, smješten nedalako od Goetheovog Weimara. U tom je logoru princeza Mafalda i preminula u kolovozu 1944. godine, u dobi od samo 41 godine.


Komentari