Na današnji dan

Talijanska princeza koja je postala caricom Brazila – 1822.

Mlada princeza Terezija Kristina došla u Brazil iz rodne Italije brodom.

Dana 14. ožujka 1822. godine rođena je Terezija Kristina, kasnija carica Brazila. Potjecala je iz dinastije Bourbon, koja je svojedobno vladala Francuskom, južnom Italijom i Španjolskom te znatnim brojem drugih zemalja. Otac Terezije Kristine pripadao je ogranku dinastije Bourbon koji je vladao nad jugom Italije, tako da je ona rođena u Napulju. 

Terezija Kristina udala se u dobi od 21 godine za brazilskog cara Pedra II. iz dinastije Bragança. On je bio oko tri godine mlađi od nje, a u trenutku kad su se vjenčali već je bio vladajući car Brazila. Zbog te je činjenice ona samim činom vjenčanja postala brazilskom caricom. Ostala je to zatim tijekom punih 46 godina, sve do ukinuća Brazilskog Carstva.

Mlada Terezija Kristina došla u Brazil iz rodne Italije brodom 1843. godine. Kao carica Terezija Kristina zauzimala se za talijanske doseljenike u Brazil, kojih je u to vrijeme bilo mnogo. U Brazilu je carica Terezija Kristina imala puni naslov Njeno Carsko Veličanstvo, carica Brazila (port. Sua Majestade Imperial, a Imperatriz do Brasil). Živjela je u sjeni svog supruga, vrlo cijenjenog brazilskog cara Pedra II. (njega su veličali i europski mislioci, nazivajući ga jednim od najobrazovanijih ljudi svog vremena).
Brazil bio jedna od rijetkih država u kojoj se svrgavanjem cara i uspostavom republike opća situacija za stanovništvo pogoršala (Pedro II. bio je, po svemu sudeći, dobrohotan i razmjerno prosvijećen vladar). Carica Terezija Kristina morala je napustiti Brazil nakon ukidanja carstva 1889. godine. Umrla je ubrzo nakon povratka u Europu, u dobi od 67 godina.


Komentari