Na današnji dan

Talijanska invazija Albanije – 1939.

Albanski kralj Zog I. pobjegao je već prvog dana invazije iz zemlje, ponijevši sa sobom zlatne rezerve. 

Talijanska je vojska izvršila invaziju Albanije 7. travnja 1939. godine. Vođa talijanske politike bio je u to doba Benito Mussolini, s titulom šefa vlade, ducea fašizma i utemeljitelja Carstva (tal. Capo del Governo, Duce del Fascismo e Fondatore dell’Impero).

Talijani su napali Albaniju istodobnim iskrcavanjem u većini albanskih luka. U akciji je sudjelovalo oko 100.000 talijanskih vojnika i 600 zrakoplova. Albanska vojska bila je znatno slabija i brzo je podlegla. Dotadašnji albanski kralj Zog I. pobjegao je već prvog dana invazije iz zemlje, ponijevši sa sobom zlatne rezerve.

Talijanski vojni zapovjednik pri napadu na Albaniju bio je general Alfredo Guzzoni. On je prethodno djelovao i u Etiopiji, koju su Talijani osvojili nekoliko godina ranije, a držao je i položaj guvernera u Eritreji.


Albanija je nakon invazije sjedinjena s Italijom personalnom unijom, što znači da je talijanski kralj Viktor Emanuel III. postao ujedno i kralj Albanije. Za potkralja tj. generalnog namjesnika u Albaniji postavljen je Francesco Jacomoni di San Savino.

Komentari