Na današnji dan

Talijani pomoću bojnih otrova osvojili Etiopsko Carstvo – 1936.

Talijani su bili u pogledu naoružanja višestruko nadmoćniji.

Talijanski maršal Pietro Badoglio započeo je napad na etiopske snage u regiji Tigray u sjevernoj Etiopiji 10. veljače 1936. godine. Radilo se o Talijansko-etiopskom ratu, poznatom i kao Abesinski rat (Abesinija je stariji naziv za Etiopsko Carstvo). Cilj Italije u tom ratu bio je osvojiti nezavisnu Etiopiju i pretvoriti je u talijansku koloniju.

Talijani su već uoči rata posjedovali susjednu Eritreju, pa su iz nje krenuli u napad prema Etiopiji, usmjeren prema etiopskom glavnom gradu Addis Abebi. Talijani su nastupali s velikom armijom od oko 100.000 ljudi, no Etiopljani su im pružili jak otpor. Do sraza je došlo kod Amba Arama na putu iz Eritreje prema Addis Abebi.

Talijanski zapovjednik bio je poznati maršal Pietro Badoglio, koji je imao znatnu ulogu u doba Benita Mussolinija (u to doba Italija je bila pod fašističkom vladom). Maršal Badoglio upotrebljavao je sva sredstva da pobijedi Etiopljane. Talijani su bili u pogledu naoružanja višestruko nadmoćniji. Imali su stotinjak puta više pušaka i topova, a raspolagali su i  borbenim zrakoplovima, koje Etiopljani nisu imali.

Etiopljani su pobijeđeni i nagnani u bijeg, a maršal Badoglio naredio je da se njihove povlačeće snage napadne zrakoplovstvom. Na Etiopljane je bačeno oko 40 tona bojnog otrova iperita. Već 5. svibnja Badogliove snage umarširale su u Addis Abebu. Etiopski car Haile Selasije pobjegao je iz zemlje, a talijanski kralj proglašen je carem Etiopije. Maršal Badoglio za nagradu je dobio titulu vojvode od Addis Abebe i postao je prvi potkralj i generalni guverner nove kolonije.


piše: Dražen Krajcar

Komentari