Na današnji dan

Talijani okupirali Addis Abebu – glavni grad Etiopskog Carstva – 1936.

Italija je u to doba bila po vodstvom fašista Benita Mussolinija. Zanimljivo je da je talijanski maršal Pietro Badoglio, čije su jedinice pobjedonosno ušle u Addis Abebu, nagrađen visokom titulom vojvode od Addis Abebe (tal. Duca di Addis Abeba).

Dana 5. svibnja 1936. godine talijanska je vojska ušla u osvojeni glavni grad Etiopskog Carstva – Addis Abebu. Taj je događaj značio konačno talijansko zauzimanje Etiopije, jedne od rijetkih afričkih zemalja koje su do tada uopće uspjele čuvati nezavisnost. Italija je u to doba, dakako, bila po vodstvom Ducea Benita Mussolinija, no formalno je bila kraljevina. Uskoro nakon osvajanja Addis Abebe talijanskom je kralju dodijeljena i dodatna titula cara Etiopije (tal. Imperatore d’Etiopia).

Rat u kojem je Italija zauzela Etiopiju bio je krvav – u njemu je poginuo osobito velik broj Etiopljana. Talijani su nemilosrdno koristili naprednija ubojita sredstva protiv razmjerno nerazvijene lokalne vojske. Napadali su Etiopljane čak i bojnim otrovima. Ukupni broj poginulih domaćih stanovnika mogao bi iznositi stotine tisuća, kad se zbroje žrtve gladi, talijanskih masakara i logora.

Zanimljivo je da je talijanski maršal Pietro Badoglio, čije su jedinice na današnji dan pobjedonosno ušle u Addis Abebu, nagrađen visokom titulom vojvode od Addis Abebe (tal. Duca di Addis Abeba). Imenovan je i prvim potkraljem Etiopije (tal. Viceré d’Etiopia), što je pozicija slična kolonijalnom guverneru samo otmjenija.

Dotadašnji etiopski car – poznati Haile Selassije – pobjegao je iz zemlje, odnijevši sa sobom zlato iz Etiopske središnje banke. Otišao je u egzil u Englesku, a vratio se u Etiopiju tek 1941. godine, nakon istjerivanja Talijana.


Komentari