Na današnji dan

Talijan koji je uspio postati velikašem u Ugarskoj – 1426.

Piše: Tin Pongrac

Pipo od Ozore sudjelovao je u bitkama protiv Turaka Osmanlija, a veliku je ulogu odigrao i u bosanskoj povijesti.

Na današnji dan 1426. godine umro je Pipo od Ozore, talijanski plemić koji je u kasnom srednjem vijeku uspio postati velikašem na području Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva. Rođeno mu je ime bilo Filippo Scolari, a poznat je i pod imenom Pippo Spano, Ozorai Pipó, Filip Mađarin itd.

Pipo od Ozore rodio se na području Toskane oko 1369. godine. Došao je već u mladosti u Hrvatsko-Ugarsko Kraljevstvo kao talijanski trgovac, a s vremenom je ušao i u službu Žigmunda Luksemburškog – hrvatsko-ugarskog kralja i vladara Svetog Rimskog Carstva. Pridjevak od Ozore dobio je po posjedu Ozora u Mađarskoj, smještenom tridesetak kilometara od jezera Balaton.

Pipo je stekao znatan utjecaj na dvoru, osobito nakon što je obranio život Žigmundu Luksemburškom. Oženio se ugarskom plemkinjom, a stekao je i zemljišne posjede. Sudjelovao je u bitkama protiv Turaka Osmanlija, a veliku je ulogu odigrao i u bosanskoj povijesti. Jedna od najunosnijih službi koje je imao bila je ona upravitelja prihoda dobivenih od kraljevskih privilegija nad soli (lat. comes camerarum salium regalium).


U ugarskoj se službi Pipo borio i protiv Mlečana. S vojskom je 1410-ih godina prodro u zaleđe Venecije, sve do Vicenze. Kasnije se borio ponovo protiv Turaka Osmanlija u Bosni i Srbiji (u doba despota Stefana Lazarevića). Umro je na području današnje Rumunjske 1426. godine, u dobi od oko 57 godina.

Komentari