Na današnji dan

Talijan koji je Amerikancima pomogao postići nezavisnost – 1816.

Mazzei je u Italiji postao nešto poput tajnog američkog agenta. Nabavljao je oružje i slao ga u Ameriku.

Dan 19. ožujka 1816. godine umro je Filippo Mazzei, zanimljiv Talijan koji je uvelike pomogao SAD-u prilikom borbe za nezavisnost. Filippo Mazzei bio je po struci liječnik, a rođen je u slikovitom dijelu Toskane, između Firence i Prata (kraj poznat po vilama i vrtovima).

U dobi od oko 25 godina, mladi se Mazzei naselio u Londonu. Ondje je upoznao slavnog američkog znanstvenika i političara Benjamina Franklina. 

Amerikanci su nagovorili Mazzeia da se doseli u Ameriku. I doista, 1773. godine naselio se u Virginiji, u susjedstvo znamenitog Thomasa Jeffersona. Zajedno su Mazzei i Jefferson zasnovali prvi komercijalni vinograd u Virginiji (Mazzei je sa sobom donio znanje o uzgoju vinove loze iz rodne Toskane). Njih dvojica ostali su prijatelji do smrti. Zanimljivo je da je Jefferson svoju vilu u Virginiji nazvao Monticello (tal. malo brdo) i zasnovao ju je upravo u talijanskom stilu.

Kasnije se Mazzei vratio u Italiju i ondje postao nešto poput tajnog američkog agenta. Nabavljao je oružje i slao ga u Ameriku u doba Američkog rata za nezavisnost.


Zanimljivo je da je Mazzei kasnije bio aktivan i u Francuskoj tijekom Revolucije. Tek kad je Napoleon svrgnuo vlast Direktorija, vratio se u rodnu Italiju, gdje je i umro u gradu Pisi gdje mu je postavljena spomen-ploča.

Komentari