Na današnji dan

Talijan koji je bio sin kralja Španjolske i otac nesuđenog hrvatskog kralja Tomislava II. – 1931.

Princ Emanuele Filiberto nosio je titulu vojvode od Aoste. Bio je otac nesuđenog hrvatskog kralja Tomislava II. iz razdoblja NDH. Zanimljivo je da je Emanuele Filiberto bio u mladosti španjolski prijestolonasljednik, jer su mu oca izabrali za kralja Španjolske.

Dana 4. srpnja 1931. godine umro je talijanski princ Emanuele Filiberto, vojvoda od Aoste. Zanimljiv je po tome što je bio otac nesuđenog hrvatskog kralja Tomislava II. iz razdoblja NDH (talijanskog princa Aimonea, koji je također bio vojvoda od Aoste jer je naslijedio tu titulu).

Emanuele Filiberto pripadao je dinastiji Savoja, koja je bila talijanska vladajuća kraljevska dinastija. Ipak, vojvode od Aoste činili su sporednu (mlađu) granu te dinastije. Tek u slučaju izumiranja glavne loze došli bi oni na prijestolje, što se nikada nije dogodilo (glavna grana dinastije Savoja još i danas postoji).

Vrlo je zanimljivo da je otac Emanuelea Filiberta, koji je također bio vojvoda od Aoste, postao 1870. godine španjolskim kraljem (imenom Amadeo I.). Naime, za kralja ga je izabrao španjolski parlament, nakon svrgavanja dotadašnje kraljice Izabele II. iz dinastije Bourbon. Ipak, vojvoda od Aoste imao je kao španjolski kralj mnogo problema i na kraju je morao abdicirati, a u Španjolskoj je proglašena republika.


Kao sin španjolskog kralja imao je Emanuele Filiberto titulu princa od Asturije, što je titula koju tradicionalno nose španjolski prijestolonasljednici (slično kao što britanski prijestolonasljednici nose titulu princa od Walesa). Međutim, Emanuele Filiberto razmjerno je kratko bio princ od Asturije, jer se njegov otac odrekao španjolskog prijestolja kad mu je sin imao samo četiri godine.

Nakon povratka u Italiju Emanuele Filiberto s vremenom je postao vojni zapovjednik, a dobio je u vrijeme Mussolinija čak i čin maršala Italije. Dapače, bio je u povijesti jedan od samo triju članova obitelji Savoja s tim činom.

Od dvaju sinova Emanuelea Filiberta, stariji je postao kolonijalnim potkraljem Talijanske Istočne Afrike (Etiopija, Eritreja i dio Somalije). Mlađi sin – Aimone – trebao je u vrijeme NDH postati hrvatskim kraljem (pod imenom Tomislava II.). Zanimljivo je da Aimoneov sin živi i danas, a nosi ime Amedeo Umberto Costantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir (ime Zvonimir očiti je ostatak iz doba kad mu je otac bio kandidat za hrvatskog kralja).

Komentari