Na današnji dan

Talibani osvojili Kabul – glavni grad Afganistana (1996.)

Dana 27. rujna 1996. talibani su zauzeli afganistanski glavni grad Kabul, nakon čega su uspostavili tzv. Islamski Emirat Afganistan. Na čelu te samoproglašene države bio je mula Muhamed Omar, kao vrhovni vjerski i politički vođa. On je držao titulu Amir al-Mu’minin koja označava muslimanskog vođu vjernika (istu titulu koristili su nekoć i vladajući osmanski sultani). Drugi čovjek u talibanskoj hijerarhiji bio je u to doba mula Muhamed Rabani, kao svojevrsni premijer Afganistana. 

Talibani su po etničkoj pripadnosti bili velikom većinom Patanci (Paštunci). Patanci imaju načelo po kojem jedni druge podržavaju u sukobima s vanjskim neprijateljima. To načelo otprilike glasi: “Ja i moj brat protiv mog rođaka, ja i moji rođaci protiv cijeloga svijeta”.

Izvorno su talibani svoje širenje započeli iz područja grada Kandahara u južnom dijelu Afganistana. Kandahar je poznat po tome što se u njemu čuva plašt koji je navodno nosio prorok Muhamed. Upravo taj plašt uzeo je mula Muhamed Omar 1996. godine i ogrnuo se njime pred velikom gomilom ljudi stojeći na vrhu zgrade. 

Talibani su do 2001. vladali većim dijelom Afganistana. U zemlju su uveli stroge zakone, kakvi su rijetko viđeni čak i u fundamentalističkim režimima. Primjerice, bilo je zabranjeno recikliranje papira, zbog mogućnosti da se neki primjerak Kurana nađe među starim papirom i tako prijeđe u toaletni papir ili neki drugi uporabni proizvod. Osobito su strogi bili zakoni prema ženama. Na kraju je vlast talibana svrgnuta vanjskom vojnom intervencijom 2001. godine.


Komentari