Na današnji dan

Tajni plan Adolfa Hitlera – 1937.

Po Hitleru, cilj je njemačke politike očuvanje i povećanje njemačkog naroda (Volksmasse). Za ostvarenje tog cilja nezaobilazan je životni prostor, kojeg Nijemci, u usporedbi s ostalim nacijama, nemaju dovoljno.

Dana 5. studenog 1937. godine Adolf Hitler održao sastanak sa svojim najmoćnijim suradnicima i priopćio im plan daljnjeg političkog i vojnog djelovanja. Sastanku su bili nazočni ministar vanjskih poslova Konstantin von Neurath, ministar rata general-feldmaršal Werner von Blomberg, vrhovni zapovjednik kopnene vojske general Werner von Fritsch, zapovjednik ratne mornarice admiral Erich Raeder i zapovjednik Luftwaffe Hermann Göring. Hitler je zamolio prisutne da u slučaju njegove smrti to izlaganje shvate kao njegov politički testament. Po Hitleru, cilj njemačke politike je očuvanje i povećanje njemačkog naroda (Volksmasse). Za ostvarenje tog cilja nezaobilazan je životni prostor, kojeg Nijemci, u usporedbi s ostalim nacijama, nemaju dovoljno.

Hitler područje njemačke ekspanzije vidi, za razliku od Francuske i Velike Britanije, u Europi. Za ostvarenje tog cilja nužna je upotreba sile. Hitler je odredio kao najpovoljnije vrijeme za ostvarenje njemačkih ciljeva period od 1943. do 1945. godine. Njemačko naoružanje bi u tom periodu bilo u zenitu, a kasnije bi postojala opasnost od zastarijevanja. Svijet očekuje udarac od Njemačke i iz godine u godinu sve se više za to priprema. Osim toga, potrebno je ostvariti ciljeve prije nego što ostari nacistički pokret, pa i sam Führer. Podatak o tom sastanku ostao nam je sačuvan u obliku memoranduma koji je sastavio Hitlerov vojni ađutant pukovnik grof Friedrich Hossbach.


Komentari