Na današnji dan

Tajna uspjeha obitelji i kompanije Toyota – 1937.

Tvorac bogatstva obitelji Toyoda bio je slavni Sakichi Toyoda, kojeg nazivaju Ocem japanske industrijske revolucije i Kraljem japanskih izumitelja

Automobilska kompanija Toyota osnovana je u Japanu 28. kolovoza 1937. godine. Osnovala ju je obitelj Toyoda, no ime je modificirano u Toyota jer se to smatralo sretnijim. Naime, riječ Toyota u japanskom se pismu katakani piše s točno osam poteza, a broj osam se smatra sretnim u istočnim kulturama. To se može smatrati tajnom uspjeha kompanije Toyota, premda je, dakako, riječ o praznovjerju.

Obitelj Toyoda se prije ulaska u automobilsku industriju bavila proizvodnjom tkalačkih strojeva. Premda je danas Toyota poznata po automobilima, nekima je poznato da još uvijek proizvode i šivaće mašine i kompjuterizirane tkalačke strojeve, što je upravo posljedica nasljeđa izvorne kompanijine orijentacije. 

Tvorac bogatstva obitelji Toyoda bio je slavni Sakichi Toyoda, kojeg nazivaju Ocem japanske industrijske revolucije i Kraljem japanskih izumitelja. On je izumio tehniku nazvanu 5 zašto. To je način rješavanja problema pri kojem se pet puta za redom pita zašto?, sve dok se ne dođe do korijena problema. To je možda prava tajna uspjeha kompanije Toyota.

Nakon što se navedeni Sakichi Toyoda obogatio proizvodnjom tkalačkih strojeva, njegov je sin i nasljednik Kiichiro Toyoda pokrenuo automobilsku proizvodnju. Tvornicu je smjestio u gradiću Koromo, koji je kasnije toliko postao vezan za kompaniju, da mu je ime 1959. promijenjeno u Toyota. Grad Toyota danas ima oko 423.000 stanovnika i u njemu je svjetsko sjedište moćne korporacije Toyota, donedavno najvećeg proizvođača automobila na svijetu (trenutno je jaka konkurencija za tu titulu između Toyote, General Motorsa i Volkswagen grupe).


 

Komentari