Na današnji dan

Tad će Gavran Nikad više. (1845.)

Dana 29. siječnja 1845. čitatelji američkog časopisa Broadway Journal mogli su pročitati mističnog i slavnog Gavrana Edgara A. Poea. Gotovo preko noći Poe je postigao svjetsku slavu. Legendarni refren “Nikad više.” ostat će popularan do današnjih dana.

Edgar Poe rođen je u Bostonu 1809. godine. Nakon dvije godine umiru njegovi roditelji. Zatim ga posvaja trgovac duhanom John Allan i šalje u Englesku na školovanje. Edgar je zbog toga imao prezime Allan. Izbačen je sa sveučilišta, a kasnije i iz vojne akademije West Point, gdje se prijavio pod lažnim imenom. Oženio se svojom 13-godišnjom sestričnom, koja je umrla od tuberkuloze nakon čega počinju problemi zbog prekomjerne konzumacije alkohola i opijuma. Na kraju je umro pod sumnjivim okolnostima.

Mnogi ljudi imaju romantičnu predodžbu o pjesnicima koji čekaju da im dođe inspiracija od koje stihovi nastaju brzo i lako. Nasuprot tome, Edgar Alan Poe čvrsto je odlučio napisati pjesmu čije će karakteristike biti unaprijed određene. Tako je unaprijed odlučio o duljini pjesme i vrsti stiha, najprije je smislio refren, a sve ostale detalje o tome kako je smišljao Gavrana opisao je u Filozofiji kompozicije. Prodao je ovu pjesmu američkom časopisu za 9 dolara.

Poe je napisao mnoga poznata djela: Crni mačak, Eleonora, Pad kuće Usher, William Wilson, Ubojstva u Rue Morgueu, Annabel Lee, Avanture Gordona Pyma i mnoge druge. Majstor u stvaranju hororskog ugođaja danas se smatra osnivačem novog žanra u književnosti – detektivske fikcije.


Edgar A. Poe vodio je neobičan život. Međutim, njegova su djela još neobičnija – istovremeno čudna i čudesna. Puna su mističnosti, straha i užasa. Njegovi su likovi napušteni i osamljeni. Takav je i Gavran koji ga je pretvorio u zvijezdu.

Piše: Marsela Alić

Komentari