Na današnji dan

Svrgnut krvožedni osmanski sultan Abdul Hamid II. – 1909.

Svoje nadimke Krvavi i Prokleti zaradio je zbog strahovitog masakra nad armenskim narodom.

Dana 27. travnja 1909. godine konačno je svrgnut krvožedni osmanski sultan Abdul Hamid II., koji je svoje nadimke Krvavi i Prokleti zaradio zbog strahovitog masakra nad armenskim narodom koji je učinio za vrijeme svoje vladavine. On je, naime, Armence – koji su bili kršćani – smatrao glavnim razlogom slabljenja svog Carstva. Po nekim autorima pobijeno je i do 300.000 Armenaca.

Inače, Abdul Hamid II. imao je 16 žena i s njima 20-ero djece. Imao je ogromnu palaču Dolmabahçe u Carigradu, s raskošnim Kristalnim stubištem – kojem je ograda napravljena od Baccarat kristala i mahagonija, a u središnjoj dvorani nalazio se najveći kristalni luster na svijetu – dar kraljice Viktorije – težak 4,5 tona. Za pozlatu stropova palače utrošeno je 14.000 kilograma zlata. Budući da je palača bila na samoj morskoj obali Bospora, sultan se kasnije nije usudio u njoj stanovati, jer se počeo paranoično bojati da će ga protivnici njegovog režima napasti s mora i ubiti. Zato se preselio u jednu drugu, zaštićeniju palaču.

Abdul Hamid II. napravio je sjajan posao kad je Nijemcima povjerio reformu osmanske vojske. Njemački časnici su to vrlo profesionalno obavili i Osmansko carstvo je ponovno postalo vojna sila. Za njegovog vladanja Nijemci su započeli i gradnju slavne željezničke pruge Berlin-Bagdad. Ipak, zbog kontinuiranog gubljenja teritorija te katastrofalne situacije u državnoj blagajni Abdul Hamid II. svrgnut je u vojnom puču. Naslijedio ga je mlađi brat Mehmed V. koji je bio samo njemačka figura i koji će uvesti Osmansko Carstvo u krvavi Prvi svjetski rat na strani Centralnih sila.

piše: Dražen Krajcar


Komentari