Na današnji dan

Svrgnut etiopski car Haile Selasije (1974.)

Etiopski car Haile Selasije bio je rodom iz Salomonske dinastije koja je Etiopijom vladala od 13. stoljeća, a koja po predaji potječe od kralja Salomona i kraljice od Sabe. Ime Haile Selasije znači Snaga Trojstva, a riječ je o vladarskom imenu cara. Ime pod kojim je rođen bilo je Tafari Makonnen Woldemikael, a kad je dobio plemićku titulu Ras postao je poznat kao Ras Tafari Makonnen. Bio je jedna od najvažnijih osoba u povijesti svoje države, kojom je vladao gotovo 44 godine.

Država je pod carevom vlašću prošla kroz više kriza i ratova, a car se morao nositi s brojim problemima od opće zaostalosti države preko talijanskih kolonijalnih ambicija prema etiopskom teritoriju do otpora moćnih veleposjedničkih krugova. Često su ga konzervativne struje napadale zbog otklona od tradicije i pokušaja preraspodjele poljoprivrednog zemljišta, a liberalne zbog presporog provođenja modernizacije i autokratskog načina vladanja. Car je bio vrlo aktivan i na vanjskopolitičkom planu, promičući jedinstvo afričkih zemalja (bio je prvi predsjednik Organizacija afričkog jedinstva) i Pokret nesvrstanih. 

1960-ih su bujali sve jači nemiri protiv carske vlasti, a razočarani studenti i niži slojevi počeli su se priklanjati komunizmu. Velika glad u pokrajini Wollo 1972. i naftna kriza iduće godine bile su kapi koje su prelile čašu. Car je svrgnut 12. rujna 1974. u vojnom puču koji je uživao veliku podršku među širim slojevima. Na vlast su došli komunisti koje je predvodio Mengitsu Haile Mariam. Car je smješten u pritvor te je iduće godine umro nakon operacije prostate. Neki smatraju da je ubijen ili da mu namjerno nije pružena adekvatna pomoć.

Piše: Boris Blažina


Komentari