Na današnji dan

Svjetski violončelisti učili su od zagrebačkog glazbenog pedagoga – 1988.

Violončelist Rudolf Matz bio je iznimno važna ličnost glazbenog života Zagreba u 20. stoljeću. Djelovao je kao glazbenik gotovo šest desetljeća tijekom kojih je postigao niz uspjeha U Hrvatskoj i svijetu. Svjetsku slavu postigao je svojim metodama podučavanja violončela, a slavni violončelist Leonard Rose nazvao je Matza “možda najvećim teoretičarem violončela na svijetu.”  

Rudolf Matz rođen je u Zagrebu 1901. godine. U mladosti se bavio atletikom i rušio jugoslavenske rekorde na 100, 200 i 400 m te u štafeti. Ipak, njegova najveća ljubav bila je glazba. Većinu stvaralačkog i pedagoškog rada proveo je u Zagrebu. U njemu je studirao, radio kao srednjoškolski nastavnik i dirigent te predavao na Muzičkoj akademiji. Osnovao je i vodio nekoliko zborova i orkestralnih sastava. Bio je član žirija svjetskih gudačkih natjecanja. Zapravo je teško nabrojiti sva Matzova postignuća.

Kao pravi intelektualac Matz je bio društveno vrlo angažiran. Sudjelovao je u radu strukovnih organizacija. Utemeljio je i uređivao nekoliko glazbenih glasila, a utemeljio je Udruženje muzičkih pedagoga Hrvatske. Njegova veličina bio je upravo golem uspjeh na području glazbene pedagogije. Objavio je mnogobrojna djela namijenjena poduci. Matzovo djelo u 32 sveska Prve godine violončela objavljeno je u SAD-u i Kanadi, a smatra se jednim od najizvornijih i najboljih udžbenika te vrste u svjetskoj violončelističkoj literaturi 20. stoljeća.

Tijekom dugog i plodnog stvaralačkog života skladao je preko 500 djela na području orkestralne, komorne, glasovirske i vokalne glazbe. Među najpoznatija djela ubrajaju se vokalna suita Faun (1922.), Elegija i humoreska za violončelo i gudače, odnosno glasovir (1938.), II. gudački kvartet (Gradišćanski, 1932), Koncert za flautu i gudače (1963.), Prvi gudački kvartet u f-molu (1924.), Gudački kvartet br. 3 u C-duru Pastoralni (1935.)…


Glazbeni stil Rudolfa Matza nazivamo neonacionalnim jer sadrži elemente folklorne glazbe Zagorja, Međimurja i Gradišća, a ponekad je primjenjivao i imepresionistička načela. Od 2001. u Hrvatskoj se održava Međunarodno natjecanje za gudače Rudolf Matz.

Njegova supruga, Margita Matz također je bila glazbenica – klaviristica, čembaslistica i nastavnica. Rudolf i Margita bili su slavan glazbeni par kojima su u kuću u Mesnićkoj 15 dolazili mnogi studenti, glazbenici i prijatelji. Jedan od najvećih violončelista druge polovice 20. st. Mstislav Rostropovič rado je svraćao na glazbene susrete u njihovom domu. U svom stanu imali su značajnu zbirku glazbenih djela, ali i vrijednih instrumenata. Odlučili su svu svoju ostavštinu pokloniti Muzeju Grada Zagreba koja je pretvorena u memorijalnu zbirku. Rudolf Matz umro je 22. ožujka 1988. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=LkGR7FzBtxw

Piše: Marsela Alić

Komentari