Na današnji dan

Svjetski rekorder u plivanju i Tarzan (1922.)

János Weißmüller rodio se 1904. u Kraljevini Ugarskoj, u banatskom mjestu Szabadfalu. Njegovi roditelji iselili su u SAD prije nego je navršio godinu dana. Tad su mu promijenili ime u Peter John Weissmuller. Dječak je navodno bio boležljiv. Njegov je otac u radijskom intervjuu izjavio da su liječnici smatrali kako neće doživjeti tridesetu godinu života. 

Na nagovor liječnika počeo je trenirati plivanje te otkrio svoj talent. Sa 17 godina je prvi put postao američki prvak na 50 m u slobodnom stilu. Te je godine srušio svjetski rekord na 150 metara slobodno. Najviše ga se pamti po tome što je prvi preplivao 100 metara za manje od jedne minute, a 9. srpnja 1922. srušio je i taj rekord. Weissmuller je tijekom karijere razvio svoj stil plivanja. Na Olimpijskim igrama 1924. i 1928. osvojio je 5 zlatnih medalja. Do kraja karijere oborio je najmanje 51 svjetski rekord. 

Johnny Weismuller bio je prvi sportaš koji je na temelju sportske slave ušao u Hollywood. Između 1932. i 1948. glumio je Tarzana u 12 filmova. Do danas je ostao najpoznatiji filmski Tarzan. Umro je 1984. u Acapulcu, u Meksiku. 

Piše: Marsela Alić


 

Komentari