Na današnji dan

Svih 7 prvih astronauta NASA-e imali su IQ genijalaca? – 1959.

Ta prva sedmorica dobila su naziv Mercury Seven jer se prvi američki svemirski program zvao Mercury. Američki mediji više su pažnje obratili na njihov privatni život, nego na njihovu dotadašnju karijeru.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je prvih 7 astronauta u svojoj povijesti 9. travnja 1959. godine Oni su gotovo odmah postali američki nacionalni heroji, čak i prije nego što su uopće poletjeli u svemir. Naime, toliko su bili popularni u medijima, da su do danas zadržali svojevrsni legendarni status u SAD-u. Ta sedmorica dobili su naziv Mercury Seven jer se prvi američki svemirski program zvao Mercury.

Kako su astronauti odabrani? NASA je napravila veliku selekciju. Isprva se željelo uključiti sve Amerikance u natječaj, no američki predsjednik Eisenhower inzistirao je da u obzir dolaze samo dotadašnji testni piloti. Na natječaj se javilo oko 500 američkih vojnih testnih pilota. Početni uvjeti bili su da visina kandidata ne smije biti veća od 180 cm, a težina iznad 82 kg. Razlog tome bila je ograničenost prostora i mase u svemirskim kapsulama. One kandidate koji su odgovarali uvjetima podvrgnulo se opsežnim i napornim testiranjima. Primjerice, davan im je klistir čak pet puta, a tri puta im je davano ricinusovo ulje. Satima su bili podvrgnuti ispitivanjima reakcija na promjenu položaja tijela (provjeravano je padaju li lako u nesvijest). Bili su izloženi i fizičkom naporu na trakama za trčanje, te uranjanju nogu u ledenu vodu.

Od 18 ljudi koji su prošli testove, NASA je odabrala sedmoricu. Navodno je svih sedam imalo kvocijent inteligencije (IQ) na razini genija. Imali su, dakako, odličnu fizičku spremnost. Zanimljivo je da su mediji više pažnje obratili na njihov privatni život, nego na njihovu dotadašnju karijeru. Sva sedmorica bili su oženjeni i svi su bili u tridesetim godinama života (najmlađi Gordon Cooper 32 godine, a najstariji John Glenn 38 godina).

Donosimo popis svih sedam prvih astronauta:

Alan Shepard

Gus Grissom

John Glenn

Scott Carpenter

Wally Schirra

Gordon Cooper

Deke Slayton

Komentari