Na današnji dan

Švicarski liječnik koji je izmislio poznato jelo Müsli (1939.)

 švicarski liječnik Maximilian Bircher-Benner, slavan po tome što je izumio poznato jelo od žitarica nazvano Müsli. Bircher-Benner bio je jedan od ranih zagovornika zdrave prehrane i zdravog načina življenja općenito. Njegove ideje i danas se cijene, a klasični Müsli još uvijek se u Njemačkoj i Austriji prodaju pod nazivom Bircher-Müsli, njemu u čast. Jelo je Bircher-Benner zapravo izmislio kao zdravu hranu za svoje pacijente u sanatoriju u Zürichu.

Bircher-Benner imao je ideju da pacijente u sanatoriju treba liječiti pomoću zdrave prehrane i zdravog načina života. Tako je izbacio s jelovnika uobičajenu prehranu s mnogo mesa i bijelog kruha i uveo Müslije. Osim toga, njegovi su pacijenti imali strog režim vježbanja i dnevnih aktivnosti. Morali su lijegati navodno već u 21 sat, raditi u vrtu i kretati se.

Izvorni Bircherov recept sastojao se od zobenih pahuljica, svježe naribane neoguljene jabuke, mljevenih lješnjaka ili badema, te malo vrhnja i soka od limuna. Zanimljivo je da je većinu tog jela zapravo činila naribana jabuka, a ostalih sastojaka dodavana je samo po jedna jušna žlica.

Komentari