Na današnji dan

Švicarci u bitki sasjekli najbogatijeg čovjeka Europe – 1477.

Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je tek tri dana nakon završetka bitke.

Tijekom Bitke kod Nancyja, 5. siječnja 1477. godine, ubijen je moćni burgundski vojvoda Karlo Smjeli. Bio je jedan od najbogatijih europskih vladara svoga vremena, s posjedima koji su se prostirali na području gotovo cijele današnje Nizozemske i Belgije te na velikim dijelovima sjeverne i istočne Francuske. Budući da su teritoriji kojima je vladao pripadali najrazvijenijim dijelovima tadašnje Europe, vojvoda Karlo Smjeli imao je goleme prihode. Oslovljavan je kao veliki vojvoda Zapada (fr. Grand Duc d’Occident), a planirao se proglasiti i kraljem Burgundije.

Bio je na čelu Saveza javnoga dobra, koji su organizirali feudalci protiv svojega seniora, francuskog kralja Luja XI. (bitka kraj Montlhéryja 1465.). Dvije godine poslije kralj ga je priznao za vojvodu Burgundije. Svojom je politikom došao u sukob i s Njemačkom i sa Švicarcima, koji su ga dvaput pobijedili 1476. godine. Usprkos porazu već sljedeće godine poduzeo je vojni pohod na francusku Lotaringiju. Kod Nancyja nesmotreno je ušao u bitku s mnogobrojnijim lotarinškim snagama i švicarskim plaćenicima. Omjer broja vojnika njegove i protivničke vojske iznosio je, po nekim navodima 1:7.

Karlo Smjeli u bitki se hrabro borio, sve dok ga švicarski plaćenici nisu sasjekli svojim helebardama. Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je tek tri dana nakon završetka bitke, navodno golo (vjerojatno su s njegovog leša nakon bitke kradljivci oteli bogatu odjeću i opremu). Identificirati ga je morao njegov liječnik jer mu je glava bila rasječena, a lice su izjele divlje životinje. Usto, radilo se o hladnom razdoblju (siječanj), tako da je vojvodino mrtvo tijelo pronađeno zaleđeno. Naposljetku su ga identificirali po dugim noktima na prstima i starim ratnim ožiljcima na tijelu.


Nakon njegove smrti veći dio uže Burgundije pao pod francusku vlast. Karlova kći Marija i njen muž Maksimilijan upravljali su ostacima države iz Bruxellesa. Posljednje teritorije Burgundije prisvojila je Francuska 1687. godine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari