Na današnji dan

Svetica koja je svojih 20 milijuna dolara dala za Indijance i Afroamerikance – 1858. 

Sv. Katarina Drexel tek je druga Amerikanka ikada proglašena sveticom Katoličke crkve. Potjecala je iz bogate američke bankarske obitelji. 

Dana 26. studenog 1858. godine rođena je zanimljiva svetica Katarina Drexel. Posvetila je život brizi za američke Indijance i Afroamerikance. Sv. Katarina rođena je u američkom gradu Philadelphiji i zapravo je druga Amerikanka ikada proglašena sveticom Katoličke crkve (prva je bila slavna svetica Elizabeth Ann Seton).

Sv. Katarina potjecala je iz bogate američke bankarske obitelji Drexel. Bogatstvo obitelji osnovao je njen djed – Francis Martin Drexel – koji se u SAD doselio iz Austrije. Rođen je u alpskom gradiću Dornbirnu, u brdovitom predjelu Austrije zvanom Vorarlberg, uz švicarsku granicu. Doselio se u Philadelphiju i započeo bankarski posao. Dakako, obitelj Drexel bila je katolička. Stric sv. Katarine – bogati dobročinitelj Anthony J. Drexel – osnovao je poznato Sveučilište Drexel u Philadelphiji.

Sv. Katarini majka je umrla svega šest mjeseci nakon njenog rođenja. Otac se ponovno oženio za Emmu Bouvier, iz poznate katoličke obitelji iz koje je potekla i Jacqueline Bouvier – kasnije poznatija kao Jackie Kennedy-Onassis. Premda joj je Emma bila maćeha, navodno se s ljubavlju brinula za nju kao da je njeno dijete.


Sv. Katarina postala je časna sestra, a s vremenom je osnovala i vlastiti red – Sestre Blaženog Sakramenta za Indijance i obojene ljude (Sisters of the Blessed Sacrament for Indians and Colored People). Navodno je sv. Katarina ulagala i vlastiti naslijeđeni novac u svoju misionarsku djelatnost. Otvoreno je 60-ak misija i škola, a najvažniji pothvat bilo je osnivanje Sveučilišta Xavier u Louisiani – jedinog katoličkog sveučilišta u SAD-u specijalno posvećenog studentima Afroamerikancima.

Napori sv. Katarine Drexel znatno su doprinijeli osiguranju kapaciteta za obrazovanje Afroamerikanaca u SAD-u. Sv. Katarinu proglasio je blaženom papa sv. Ivan Pavao II. 1988. godine, a isti ju je papa proglasio i sveticom 2000. godine. Štuje ju se zbog zalaganja za ispravljanje nepravda koje su nanošene manjinama i zbog zalaganja za jedinstvo svih ljudi, naročito zato što je i svoje naslijeđeno bogatstvo nesebično uložila u ostvarenje korisnih ciljeva (navodno čak 20 milijuna dolara).

Komentari