Na današnji dan

Sveti Fermin i trčanje s bikovima u Pamploni – 303.

Njemu u čast održava se svake godine u Pamploni spektakl utrke s bikovima u mjesecu srpnju. To je postala vjerojatno najpopularnija svečanost u čitavoj Španjolskoj i godišnje je posjeti oko milijun ljudi.

Dana 25. rujna katolička crkva slavi dan svetogFermina, popularnog naročito u gradu Pamploni, gdje se njemu u čast održava poznata ulična utrka s bikovima. Pamplona je glavni grad Navarre, zemlje koja je danas u sastavu Španjolske, ali koja ima dugu povijest i tradiciju nezavisnosti. Navarra je uvelike povezana s narodom Baska, jednim od najstarijih u Europi, čiji jezik nije srodan ni s jednim drugim europskim jezikom. Dapače, Baske se ponekad smatra najstarijim europskim starosjediocima, jer možda vuku korijene još od tamošnjih pećinskih slikara.

Sveti Fermin rođen je uPamploni u 3. stoljeću. Bio je iz rimske obitelji senatorskog staleža. Zainteresirao se za kršćanstvo i postao svećenik, a zatim i prvi biskup Pamplone. Sveti Fermin bio je aktivan širitelj Evanđelja, pa se kao takav uputio i u sjevernu Francusku (tadašnja Galija). U gradu Amiensu po predaji je mučenički ubijen odsijecanjem glave.

U Pamploni se u čast sv. Ferminu održava spektakl utrke s bikovima u mjesecu srpnju. Ta svečanost se naziva Sanfermines po svetom Ferminu. To je postala vjerojatno najpopularnija svečanost u čitavoj Španjolskoj i godišnje je posjeti oko milijun ljudi. Poznatom ju je učinio već Ernest Hemingway 1920-ih godina. Na gradske ulice pusti se krdo bikova i volova, koji trče do arene udaljene 826 metara. Svake godine se ozlijedi 200 do 300 ljudi pri toj trci, a do sada je poginulo ukupno 15 osoba.


Komentari