Na današnji dan

Svetac zaštitnik Japana ubijen razapinjanjem na križ – 1597.

Sv. Pavao Miki, isusovac, bio je rođeni Japanac, a na križ je razapet zajedno sa još 25 katoličkih sudrugova.

Dana 5. veljače 1597. godine mučeničkom je smrću umro sv. Pavao Miki, japanski isusovac i katolički svetac zaštitnik Japana. Ubijen je razapinjanjem na križ, zajedno sa svojih 25 katoličkih sudrugova. Svih tih 26 japanskih mučenika proglasio je papa blaženi Pio IX. 1862. godine svecima Katoličke Crkve. Među njima je bilo šest franjevačkih misionara, tri japanska isusovačka svećenika i 17 japanskih franjevaca trećoredaca, uključujući tri dječaka. Svi su oni javno smaknuti razapinjanjem na križ u Nagasakiju.

Razapinjanje 26 svetaca na križ i njihovo smaknuće naredio je tadašnji japanski moćnik Toyotomi Hideyoshi. On je bio nekadašnji samuraj koji se uspeo do položaja najmoćnijeg velikodostojnika u Japanu. Umro je već sljedeće godine nakon razapinjanja 26 svetaca, a njegovog sina Toyotomija Hideyorija svrgnuo je moćniTokugawa Ieyasu, prvi šogun iz dinastije Tokugawa (šoguni iz te dinastije vladali su zatim Japanom tijekom čak dva i pol stoljeća).

Prvi kršćanski misionari doprli su do Japana još 1549. godine sa svetim Franjom Ksaverskim, izrazito aktivnim svecem koji je pripadao Isusovačkom redu. Pred kraj 16. stoljeća broj kršćana u Japanu narastao je na nekoliko stotina tisuća. Međutim, spomenuto razapinjanje 26 katoličkih svetaca, kao i drugi progoni kršćana od strane vlasti stavili su kršćanstvo u Japanu na duže vrijeme u ilegalu.


Sv. Pavao Miki, isusovac koji je razapet na današnji dan, bio je rođeni Japanac, a za isusovca se obrazovao kao sjemeništarac. Uhićen je, a zatim prisiljen hodati od Kyota do Nagasakija putem dugim gotovo 1.000 kilometara. Tijekom tog su puta on i njegovi sudružnici pjevali Te Deum (hrv. Tebe Boga hvalimo).

Komentari