Na današnji dan

Svetac kojeg je ubio njegov vlastiti rođak – 1225.

Navodno je na tijelu sv. Engelberta pronađeno čak 47 rana. Grof Friedrich od Isenberga ili je osobno napao svog rođaka sveca ili je naručio njegovo ubojstvo. 

Dana 7. studenog 1225. godine mučeničkom je smrću umro sv. Engelbert od Berga. Dogodilo se to u zanimljivom 13. stoljeću – dobu velikog uspona srednjovjekovne Europe. U to je vrijeme stanovništvo Europe raslo zavidnom brzinom, a gradili su se i brojni dvorci te osnivali novi gradovi. Bilo je to doba sv. Franje Asiškog i poznatog njemačkog viteškog pjesnika Walthera von der Vogelweidea. Klima je bila povoljna, a još nije bilo ni mongoskih invazija, ni kuge koja će kasnije strahovito udariti Europu.

Sv. Englebert bio je pripadnik moćne njemačke obitelj grofova od Berga. Školovao se za svećenika. Već prije nego što je navršio 18 godina izabrali su ga za biskupa Münstera, ali je on odbio zbog premlade dobi. Trinaest godina kasnije izabrali su ga za nadbiskupa Kölna. Taj put je prihvatio funkciju i tako je postao jedan od najviših njemačkih crkvenih velikodostojnika.

Sv. Engelbert bio je osobno pobožan, a jako se zauzimao za svoju nadbiskupiju, braneći njena prava u odnosu na okolne feudalce. Kölnska nadbiskupija pod njegovim je vodstvom postala moćna regionalna država.


Uoči spomenutog dana  sv. Engelbert je stao u obranu časnih sestara samostana u gradu Essenu. Naime, časnim sestrama nevolje je nanosio nitko drugi do vlastiti rođak sv. Engelberta – grof Friedrich od Isenberga. Došlo je do spora između dvojice rođaka i sv. Engelbert je ubijen. Njegova smrt proglašena je mučeničkom, upravo zbog toga što je branio časne sestre. Rođak je ili osobno napao sveca ili je naručio njegovo ubojstvo. Navodno je na svečevu tijelu pronađeno čak 47 rana.

 

Komentari