Na današnji dan

Sveta kraljica Škotske koja je rođena u Mađarskoj – 1093.

Sv. Margareta Škotska rođena je na području današnje Mađarske, gdje je njen otac bio u egzilu nakon što su Vikinzi osvojili Englesku.

Dana 16. studenog 1093. godine umrla je sv. Margareta Škotska – znamenita svetica koju se slavi i u Katoličkoj i u Anglikanskoj crkvi. Zanimljivo je da je sv. Margareta bila škotska kraljica, kao supruga kralja Malcolma III. od Škotske. Taj kralj iz dinastije Dunkeld vladao je nešto kasnije od poznatog škotskog kralja Macbetha. Dapače, moguće je da su upravo vojne snage Malcolma III. ubile Macbetha.

Sv. Margareta bila je po rođenju engleska princeza, točnije unuka engleskog kralja. Međutim, zanimljivo je da je unatoč tome rođena na području današnje Mađarske. Naime, njen otac bio je u egzilu nakon što su Vikinzi osvojili Englesku. Tako se sv. Margareta rodila u Ugarskoj, a odgojena je na ugarskom kraljevskom dvoru.

U dobi od oko 25 godina sv. Margareta udala se za škotskog kralja Malcolma III., koji je bio oko 14 godina stariji od nje. Sv. Margareta bila je izuzetno pobožna kraljica Škotske, a osobito je bila poznata po karitativnom djelovanju. Zanimljivo je da su čak tri njena sina postala kasnije škotski kraljevi (Edgar, Aleksandar I. i David I.)

Sv. Margareta umrla je u znamenitom dvorcu u Edinburghu. 


Komentari