Na današnji dan

Sveta Edith Stein smaknuta u plinskoj komori – 1942.

Karmelićansku redovnicu časnu sestru sv. Tereziju Benediktu od Križa (Edith Stein) smaknuli su nacisti u logoru smrti Auschwitz.

Dana 9. kolovoza 1942. godine u plinskoj komori zloglasnog logora Auschwitz nacisti su smaknuli karmelićansku redovnicu Edith Stein, redovničkog imena sestra Terezija Benedikta od Križa. Njezino odvođenje u taj logor bilo je nacistička osveta za postupak Katoličke crkve u Nizozemskoj te godine. Naime, Nizozemska biskupska konferencija te je godine javno osudila nacistički rasizam, pa je njemački namjesnik u Nizozemskoj, zloglasni Arthur Seyss-Inquart, dao uhititi Židove preobraćene na katolicizam, među kojima je bila i sestra Edith Stein.

Ta katolička svetica rođena je u židovskoj obitelji na teritoriju tadašnjeg Njemačkog Carstva. Premda su joj roditelji bili pobožni, ona je već u tinejdžerskoj dobi postala ateist. Bila je vrlo inteligentna i uspješna tijekom školovanja. Već s 24 godine doktorirala je filozofiju s najvišom ocjenom na glasovitom sveučilištu u Göttingenu pod profesorom Edmundom Husserlom, jednim od najslavnijih filozofa tog vremena. Postala je njegova asistentica, no on nije podržao njeno daljnje napredovanje na tom fakultetu jer je bila žena. Nastavila mu je ipak asistirati, a zanimljivo je da je Husserlov asistent u to vrijeme bio i slavni filozof Martin Heidegger.

Njeno preobraćenje na katolicizam dogodilo se nakon što je pročitala autobiografiju sv. Terezije Avilske, poznate španjolske svetice. Krstila se 1. siječnja 1922. godine, napustila je asistentsku poziciju kod profesora Husserla i počela predavati na školi za redovnice u Njemačkoj. Kasnije je i sama postala karmelićanskom redovnicom. Kad su 1933. nacisti došli na vlast, red ju je preselio u Nizozemsku da bi je zaštitili od progona (nacisti su gledali tko je Židov prema genetskom porijeklu, a ne prema vjeri). Ipak, ni u Nizozemskoj nije bila sigurna. Uhićena je i deportirana u Auschwitz, gdje je i ubijena.


Komentari