Na današnji dan

Svestrani glazbenik i profesor iz najbrojnije hrvatske glazbene obitelji – 1901.

Napisao je stotinjak skladbi svrstanih u četrdesetak opusa.

Skladatelj, orguljš, zborovođa, pedagog i profesor Juraj Stahuljak rođen je 16. srpnja 1901. godine u Svetoj Jani kod Jastrebarskog. Pripada najbrojnijoj hrvatskoj glazbenoj obitelji, glazbom su se bavili i njegov djed, otac, majka, brat, stric… Obitelj Stahuljak je treća u Europi (iza obitelji Couperin i Bach) po brojnosti članova koji su se bavili glazbom.

Kao čovjek široke kulture i obrazovanja Juraj Stahuljak radio je kao gimnazijski profesor povijesti i geografije, a kako se od ranoga djetinjstva oduševio glazbom, studirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te u slobodno vrijeme vodio zborove, svirao orgulje i klavir.

Napisao je stotinjak skladbi svrstanih u četrdesetak opusa – klavirskih, komornih, solo popijevki, zborskih, crkvenih, orkestralnih i glazbeno – scenskih. Najpoznatije su mu popevke Sanje i Sve utaman, klavirske skladbe Jedan dan iz života i ciklus Vlatko te opera Ris-kolo ili Vražji krug. Stahuljakova glazba u srži je romantičarska, ali je formalno utemeljena na klasičnim oblicima. Obrađivao je i narodne napjeve te se s njima služio u svojim djelima, stvorivši osebujan nacionalno obojen stil.

Juraj Stahuljak preminuo je u Zagrebu 1975. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari