Na današnji dan

Svemirska letjelica prvi put sletila na asteroid (2001.)

Dana 12. veljače 2001. prvi je put ljudska svemirska letjelica sletila na asteroid. Radilo se o letjelici imena NEAR Shoemaker, pri čemu je NEAR bila kratica za Near Earth Asteroid Rendezvous (sastanak s asteroidom bliskim Zemlji). Dodatak Shoemaker dan je toj letjelici tek poslije njenog lansiranja 1996. godine, u čast znanstvenika Eugenea Shoemakera, koji je preminuo 1997. godine.

NEAR Shoemaker sletio je na današnji dan na asteroid imena Eros, jedan od asteroida bliskih planetu Zemlji (tzv. near-Earth asteroids). Ime Eros dano je tom asteroidu prema grčkom božanstvu ljubavi (pandan rimskog Kupida). Eros je jedan od najvećih asteroida bliskih Zemlji. Na najdužoj osi dug je čak 34,4 kilometara, gotovo kao masiv Medvednice. Ukupna masa Erosa iznosi čak oko 6690 milijardi tona. Pretpostavlja se da bi udar takvog asteroida u Zemlju izazvao kataklizmu sličnu onoj kakva je možda uzrokovala izumiranje dinosaura. Zbog svojih orbitalnih karakteristika Eros bi jednom u budućnosti teoretski mogao udariti u Zemlju, premda je vjerojatnost za to vrlo malena.

LetjelicaNEAR Shoemaker uspjela je izvesti meko slijetanje na asteorid i da njeni instrumenti pri tome nisu oštećeni. Letjelica je nakon slijetanja emitirala signale na Zemlju još tijekom otprilike 16 dana, a zatim je isključena. Kasnije više nije bilo moguće uspostaviti kontakt s njom, vjerojatno zbog temperature površine asteroida (na Erosu temperatura površine snažno varira ovisno o njegovoj poziciji prema Suncu).

Komentari