Na današnji dan

Svemirska letjelica Galileo uništena zalijetanjem u Jupiter – 2003.

Letjelica je tako temeljito uništena da na njoj nisu mogle preživjeti ni bakterije.

Dana 21.rujna 2003. godine NASA je uništila svemirsku letjelicu Galileo, kojoj je isteklo trajanje misije. Naime, letjelica je namjerno usmjerena u planet Jupiter brzinom od preko 170.000 kilometara na sat, kako bi potpuno izgorjela u atmosferi tog planeta. Smisao tog uništenja bilo je izbjegavanje mogućnosti da eventualne zemaljske bakterije s Galilea inficiraju tamošnje Jupiterove mjesece.

Svemirska letjelica Galileo lansirana je još 1989. godine prema Jupiteru. Trebalo joj je čak 6 godina da dođe od Zemlje do tog planeta. Galileo je bila prva, a za sada i jedina letjelica u povijesti koja je orbitirala oko Jupitera (sve druge misije do sada, npr. Pioneer i Voyager, samo su proletjele kraj Jupitera, bez orbitiranja). Galileo je u Jupiterovu atmosferu poslao i jednu sondu – kuglasti objekt težak oko 339 kilograma. Ta je sonda ulazila velikom brzinom u atmosferu sve dublje i dublje, te je tijekom 58 minuta vršila mjerenja (Jupiter se ubraja u tzv. plinovite divove, pa je teško uopće govoriti gdje mu atmosfera prestaje). Prodrla je duboko ispod sloja Jupiterovih oblaka, a prestala je odašiljati vjerojatno jer je temperatura postala prevelika.

Svemirska letjelica Galileo poslala je na Zemlju mnogo važnih podataka, kako o Jupiteru tako i o njegovim mjesecima. Nakon više od 7 godine funkcioniranja, Galileo je usmjeren u Jupiter i uništen. Napomenimo da takvo nasilno uništavanje ne bi bilo potrebno da je Galileo prethodno bio steriliziran.


Komentari