Na današnji dan

Švedski premijer Olof Palme ubijen na ulici – 1986.

Oko ubojstva ispleteno je mnogo teorija a neki smatraju da ga je ubila ili CIA ili KGB.

Jedno od najkontroverznijih ubojstava u švedskoj povijesti dogodilo se 28. veljače 1968. u Stockholmu. Tada je nepoznata osoba ubila je švedskog premijera Olofa Palmea kad se navečer vraćao kući iz kina sa suprugom. 

Premijer nije imao tjelohranitelja uz sebe, što je i inače bilo tipično za njegov opušteni stil. Napadač je pucao u njegova leđa, a ranio je i suprugu, koja je preživjela uz lakše ozljede. Oko ubojstva ispleteno je mnogo teorija. Neki smatraju da ga je ubila ili CIA ili KGB. Naime, Olof Palme bio je poznat kao veliki kritičar obiju svjetskih velesila. Kritizirao je SAD oko Vijetnamskog rata. Neki smatraju da su ga ubili Južnoafrikanci zbog kritiziranja apartheida.

Druge teorije uključuju Kurde, terorističku skupinu Baader-Meinhof i švedske ekstremne desničare. U siječnju 2011. u njemačkom magazinu Focus izašla je teorija da je Palmea ubio jugoslavenski agent Udbe, stanoviti Ivo D. koji navodno živi u Zagrebu, oko Ulice grada Vukovara. Godine 2013. javile su se i teorije o zavjeri švedske policije.


Komentari