Na današnji dan

Švedski kralj osnovao današnji glavni grad Finske (1550.)

Dana 12. lipnja 1550. osnovan je Helsinki odredbom švedskog kralja Gustava I. Vase. Može se činiti prilično neobičnom činjenica da je današnji finski glavni grad osnovao švedski kralj, no potrebno je napomenuti da je područje Finske stoljećima bilo pod švedskom vlasti, od srednjeg vijeka pa do početka 19. stoljeća (zatim je Finska došla pod rusku vlast, a nezavisnost je ostvarila tek kasnije).

Izvorno ime Helsinkija bilo je zapravo švedskog podrijetla i glasilo je Helsingfors (pisano je i kao Hellssingeforss). Finski oblik imena toga grada – Helsinki – počeo se u službenim dokumentima upotrebljavati tek u 19. stoljeću. Danas praktički sve strane države koriste naziv Helsinki za taj grad, no Šveđani ga još uvijek nazivaju Helsingfors.

Zanimljivo je da Helsinki, tj. Helsingfors, u razdoblju švedske vlasti nije bio najvažniji grad na području Finske. Naime, znatno je važnije središte od njega predstavljao grad Turku, smješten zapadnije od Helsinkija i mnogo bliže Stockholmu. Tek je u 19. stoljeću, nakon što je Finska došla pod vlast Ruskog Carstva, Helsinki postao njenim glavnim gradom, a do tada je bio razmjerno maleno naselje. Ta promjena finskog glavnog grada objašnjiva je donekle time što je Turku bio geografski bliži Stockholmu, a Helsinki Sankt-Peterburgu, prijestolnici Ruskog Carstva.

Komentari