Na današnji dan

Švedski kralj koji je bio sin Napoleonovog maršala i koji se oženio Jozefininom unukom – 1799.

Švedski kralj Oskar I. Bernadotte bio je sin sin francuskog maršala Jeana Bernadottea. Oskarova supruga Jozefina od Leuchtenberga bila je kći Napoleonovog posinka Eugènea de Beauharnaisa (sina Napoleonove supruge Jozefine iz njenog prvog braka).

Dana 4. srpnja 1799. godine rođen je švedski kralj Oskar I. Bernadotte. Bio je sin francuskog maršala Jeana Bernadottea, a ujedno je bio i praprapradjed današnjeg švedskog kralja Karla XVI. Gustafa. Naime, švedska kraljevska dinastija Bernadotte potječe od Napoleonovog maršala Jeana Bernadottea, kojeg su Šveđani izabrali za svog kralja početkom 19. stoljeća.

Oskar I. Bernadotte rođen je u doba kad je njegov otac Jean Bernadotte bio još uvijek samo francuski general. Napoleon je preuzeo vlast u Francuskoj tek četiri mjeseca nakon što se Oskar rodio. Zanimljivo je da je Oskarova majka bila Désirée Clary, nekadašnja Napoleonova zaručnica. Naime, Napoleon je raskinuo zaruke s njom nakon što je upoznao Jozefinu, a Désirée se zatim udala za spomenutog Jeana Bernadottea.

Napoleon je imenovao 1804. godine Jeana Bernadottea maršalom Francuskog Carstva, a Šveđani su ga kasnije, kao što je rečeno, izabrali za svog kralja. Time je mladi Oskar postao švedskim prijestolonasljednikom. Zanimljivo je da se Oskar oženio također jednom princezom povezanom s Napoleonskim obiteljima. Naime, Oskarova supruga Jozefina od Leuchtenberga bila je kći Napoleonovog posinka Eugènea de Beauharnaisa (sina Napoleonove supruge Jozefine iz njenog prvog braka).

Oskarova tetka tj. sestra njegove majke, Julie Clary, udala se za Napoleonovog starijeg brata Josepha Bonapartea, koji je postao kralj Napulja i Španjolske. S druge strane, tetka Oskarove supruge, Hortense de Beauharnais, udala se za Napoleonovog mlađeg brata Louisa Bonapartea, koji je postao kralj Holandije (na području današnje Nizozemske). Dokaz je to da su dinastije povezane s Napoleonom Bonaparteom često međusobno sklapale brakove.


Komentari