Na današnji dan

Švedski državni kancelar – jedan od najmoćnijih europskih državnika svoga vremena – 1583.

U Oxenstiernino vrijeme Švedska je postala jednom od najjačih sila u Europi.

Axel Oxenstierna, švedski državni kancelar i jedan od najmoćnijih ljudi u Europi svoga vremena, rođen je 16. lipnja 1583. godine. Pripadao je uglednoj aristokratskoj obitelji Oxenstierna koja je bila moćna već u srednjem vijeku, stoljećima prije njegovog rođenja. Grof Axel Oxenstierna rodio se na posjedu Fånö nedaleko od Stockholma 1583. godine.

Od 1612. godine pa sve do svoje smrti vršio je Axel Oxenstierna funkciju švedskog državnog kancelara (šved. Rikskansler), što je bila svojedobno nakon kralja najutjecajnija pozicija u Švedskoj, ponešto slična šefu vlade. U Oxenstiernino vrijeme Švedska je postala jednom od najjačih sila u Europi, a teritorijalno je obuhvaćala osim Švedske još i područja današnje Finske, Estonije, Latvije, Rusije (oko današnjeg Sankt-Peterburga) pa čak i sjeverne Njemačke. Švedska vojska ratovala je u to doba po velikom dijelu kontinentalne Europe, u sklopu Tridesetogodišnjeg rata, koji je trajao od 1618. do 1648. godine. Prodrli su čak i južno od Praga u Češkoj, a ratovali su i na području današnje Francuske.

Zanimljivo je da je Axel Oxenstierna jedno vrijeme bio čak i generalni guverner (šved. Generalguvernörer) okupirane Pruske. Na spomenutom visokom položaju švedskog državnog kancelara bio je tijekom čak 42 godine. Preminuo je u švedskoj prijestolnici Stockholmu 1654. godine, u 72. godini života.


Komentari