Na današnji dan

Švedska kraljica Kristina u Innsbrucku objavila svoje preobraćenje na katoličanstvo – 1655.

Kraljica Kristina u Innsbrucku je boravila tijekom svog putovanja iz Švedske u Rim. Domaćin joj je ondje bio nadvojvoda Ferdinand Karlo Habsburški, tadašnji vladar Tirola i tzv. Prednje Austrije.

Dana 3. studenog 1655. godine nekadašnja švedska kraljica Kristina u Innsbrucku je objavila svoje preobraćenje na katoličanstvo. U tom je smislu održan obred u dvorskoj crkvi (Hofkirche) u Innsbrucku, odmah do tamošnjeg vladarskog dvora. Kristinin je domaćin u Innsbrucku bio nadvojvoda Ferdinand Karlo Habsburški, tadašnji vladar Tirola i tzv. Prednje Austrije. Kraljica je doputovala s pratnjom od oko 250 ljudi, što je nadvojvodi navodno stvorilo velike financijske probleme. Dvorska crkva u Innsbrucku povijesno je i inače izvanredno zanimljiva građevina. Sadrži 28 velikih brončanih skulptura habsburških predaka i rođaka te povijesnih junaka. Te su skulpture nadnaravne veličine (visine 200 do 250 centimetara), a prikazuju, između ostalih, Godefroya od Bouillona, kralja Artura i Rudolfa Habsburškog.

Kraljica Kristina u Innsbrucku je boravila tijekom svog putovanja iz Švedske u Rim. Naime, prethodne je godine (1654.) abdicirala u Švedskoj, protestantskoj zemlji, a zatim se uputila u papinski Rim, kamo je stigla krajem 1655. godine. U Rimu je Kristina i preminula 1689. godine, u 63. godini života.


Komentari