Na današnji dan

Šveđanin koji je do Mt. Everesta došao biciklom i zatim se uspeo na vrh bez boca s kisikom – 2002.

Göran Kropp otišao je biciklom iz Stockholma i za nekih 6 mjeseci došao u podnožje najvišeg vrha na svijetu. Uspeo se na Mount Everest sam, bez pomoći Šerpa i bez dodatnog kisika.

Dana 30. rujna 2002. godine poginuo je švedski alpinist i avanturist Göran Kropp. Poznat je po usponu na Mount Everest iz 1996. godine, koji je ostvario bez boca s kisikom i bez pomoći Šerpa. Da cijeli pothvat bude zanimljiviji od Švedske do Mount Everesta došao je na biciklu.

Kropp je tijekom svoje penjačke karijere osvojio čitav niz visokih vrhova. Bio je i prvi Šveđanin koji je osvojio zloglasni K2 i uspio se živ vratiti natrag. Ipak, najpoznatiji je po spomenutom usponu na Mount Everest bez dodatnog kisika. Na taj pothvat otišao je biciklom iz Stockholma i za nekih 6 mjeseci došao u podnožje najvišeg vrha na svijetu. Uspeo se na Mount Everest sam, bez sudruga i nosača.

Göran Kropp poginuo je na današnji dan 2002. godine u tragičnoj nesreći. Naime, prilikom jednog alpinističkog uspona na sjeverozapadu SAD-a pao je s 18 metara visine i preminuo. Bilo mu je samo 35 godina.


Komentari