Na današnji dan

Šveđani preko noći promijenili stranu ceste po kojoj se vozi (s lijeve na desnu) – 1967.

Promjena u Švedskoj izvršena je u ranim jutarnjim satima današnjeg dana, i to tako da je propisano da se u 4:50 sva vozila moraju zaustaviti, a zatim promijeniti stranu.

Dana 3. rujna 1967. godine u čitavoj je Švedskoj promijenjena strana ceste po kojoj se vozilo, s dotadašnje lijeve na desnu stranu. Bio je to značajan dan u švedskoj povijesti, jer je promjena dugo vremena brižno pripremana, a taj dan dobio je i oznaku Dan H (slovo H kratica je za Högertrafik, što na švedskom znači promet po desnoj strani).

Razlog promjeni bila je činjenica da su tada već sve Švedskoj susjedne zemlje vozile po desnoj strani, a i švedski su građani većinom već posjedovali automobile s volanom na lijevoj strani. Takvi automobili predstavljali su u postojećem sustavu opasnost, naročito pri pretjecanjima (vozač nije imao dobar pregled).

Promjena u Švedskoj izvršena je u ranim jutarnjim satima, i to tako da je propisano da se u 4:50 sva vozila moraju zaustaviti, a zatim promijeniti stranu. U 5:00 mogli su krenuti dalje po desnoj strani ceste. Pri promjeni se nije dogodila nijedna smrtna prometna nesreća, a zanimljivo je da je ukupan broj prometnih nesreća čak i smanjen.

Danas se u većini svjetskih država vozi po desnoj strani. Iznimke su od europskih zemalja samo Velika Britanija, Irska, Cipar i Malta, no u ostatku svijeta razmjerno je mnogo država u kojima se vozi po lijevoj strani.


Primjeri su svjetskih država u kojima se još uvijek vozi po lijevoj strani: Australija, Indija, Indonezija, Japan, Jamajka, Pakistan, Južna Afrika, Tajland, Kenija i Malezija.

Komentari