Na današnji dan

Svećenik Sebastian Kneipp – papinski i nadvojvodski terapeut – 1821.

Velečasni je Kneipp za liječenje razradio metodu hidroterapije. Među njegovim su klijentima bili čak i papa Leon XIII. (najdugovječniji papa u zabilježenoj povijesti) te austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand.

Dana 17. svibnja 1821. godine rođen je katolički svećenik Sebastian Kneipp, pokretač utjecajnih lječilišnih metoda. Rodio se u mjestu Stephansried u Bavarskoj, koja je u to vrijeme bila nezavisna država (Kraljevina Bavarska). Stephansried se nalazi južno od Ulma, otprilike na pola puta između Dunava i Alpa.

Sebastian Kneipp bio je po godini rođenja (1821.) gotovo vršnjak britanske kraljice Viktorije, Vatroslava Lisinskog i Ante Starčevića. Za katoličkog svećenika zaređen je 1852. godine. Kao svećenik djelovao je velečasni Kneipp u Wörishofenu u Bavarskoj, samo dvadesetak kilometara od svog rodnog mjesta. U Wörishofenu je proživio čak 40-ak godina svog života.

Kneipp je za liječenje razradio metodu hidroterapije i počeo je njome liječiti ljude u Wörishofenu. Izgleda da je Kneipp zavolio tu metodu jer se u mladosti i osobno bio izliječio od bolesti dok je koristio neku vrstu hidroterapije. Među Kneippovim klijentima bili su čak i papa Leon XIII. (najdugovječniji papa u zabilježenoj povijesti) te austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand. 


Velečasni Sebastian Kneipp bavio se mnogim aspektima zdravlja i zdravog života. Zanimljivo je da je kruh prema njegovom receptu, zvan Kneippbrød, postao najpopularnijim kruhom u Norveškoj. Kneipp je poživio do 1897. godine, a umro je u spomenutom Wörishofenu u 77. godini života.

Komentari