Na današnji dan

Svećenik iz Indije koji je proglašen blaženim – 1871

Bl. Kuriakose Elias Chavara bio je angažiran na radu za dobrobit zajednice, naročito u pogledu obrazovanja. Smatra se da je uveo sustav jedna škola uz svaku crkvu.

Na današnji dan 1871. godine umro jeKuriakose Elias Chavara, indijski svećenik kojeg je papa bl.Ivan Pavao II. proglasio 1986. godine blaženikom. Bl. Kuriakose Elias Chavara rodio se u Kainakaryju na jugu Indije (današnja indijska savezna država Kerala). Bio je pripadnik Siro-malabarske katoličke crkve.Riječ je o jednoj od 22 vjerske skupine na svijetu koje su u punom zajedništvu s Rimom tj. priznaju rimskog papu za svog vrhovnog poglavara. Siro-malabarska katolička crkva broji ukupno oko 4,000,000 vjernika, uglavnom na području Indije, a ima pedesetak biskupa i preko 3000 župa.

Bl. Kuriakose Elias Chavara bio je angažiran na radu za dobrobit zajednice, naročito u pogledu obrazovanja. Navodno je uveo sustav jedna škola uz svaku crkvu.

Smrt je bl. Kuriakose Elias Chavara dočekao 1871. godine, kad mu je bilo 65 godina. Umro je u mjestu Koonammavu na jugu Indije, oko 80 kilometara od svog rodnog grada. Papa bl. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom za vrijeme svog posjeta Indiji 1986. godine.

 


 

Komentari