Na današnji dan

Svećenik bl. Mihael Pro smaknut pred streljačkim vodom – 1927.

Kad je izvođen na strijeljanje, bl. Mihael Pro blagoslovio je vojnike koji će ga upucati i tiho se pomolio klečeći. Odbio je povez preko očiju.

Dana 23. studenog 1927. godine strijeljan je katolički blaženik Mihael Pro (španj. Miguel Pro). On je bio mladi isusovački svećenik koji je djelovao u Meksiku. Rođen je u rudarskoj obitelji 1891. godine u gradiću Guadalupe u sjevernom dijelu središnjeg Meksika. Kad mu je bilo 20 godina počeo se školovati za isusovca, a 1925. godine zaređen je za svećenika.

U vrijeme kad je bl. Mihael Pro započeo djelovati kao svećenik, u Meksiku je na vlasti bio izrazito antiklerikalan režim koji je predvodio predsjednik Plutarco Elías Calles. Uvedeni su zakoni koji su bili usmjereni protiv svećenstva i Katoličke crkve. Primjerice, svećenici nisu smjeli nositi klerikalnu odjeću u javnosti. Provođena je i odredba ustava po kojoj se vjerski obredi nisu smjeli obavljati izvan crkvenih građevina. U nekim ekstremnim slučajevima događalo se da je na području cijele jedna meksičke savezne države dozvolu za rad mogao dobiti samo jedan svećenik.

U Meksiku je dobar dio stanovništva ustao protiv takvih antiklerikalnih odredbi. Došlo je čak i do rata, pri čemu su se ustanici nazivali Cristeros, zazivajući ime Krista Kralja (španj. Cristo Rey). Vlasti su okrutno gušile ustanak pa su smaknute tisuće ljudi.


Bl. Mihael Pro strijeljan je na današnji dan bez suđenja. Izveden je pred streljački vod, a po odredbi vlasti smaknuće je fotografirano, vjerojatno da bi se zastrašilo Cristerose. Kad je izvođen na strijeljanje, bl. Mihael Pro blagoslovio je vojnike koji će ga upucati i tiho se pomolio klečeći. Odbio je povez preko očiju. Okrenuo se prema streljačkom vodu držeći u jednoj ruci raspelo, a u drugoj krunicu. Uoči pucanja ruke je raširio, slično stavu raspetog Isusa Krista, i zamolio Boga da oprosti njegovim neprijateljima. Posljednje riječi bile su mu: “Viva Cristo Rey!” (hrv. “Živio Krist Kralj!”).

Izgleda da pucnjevi streljačkog voda nisu odmah ubili bl. Mihaela Proa pa ga je, dok je ležao na podu, jedan vojnik došao još i upucati iz blizine. Papa sv. Ivan Pavao II. proglasio je isusovca Mihaela Proa blaženikom Katoličke crkve 1988. godine.

Komentari