Na današnji dan

Svečano otvorenje najvišeg nebodera u EU – 2012.

Neboder The Shard nalazi se samo stotinjak metara od rijeke Temze, s njene južne strane. Poznati London Bridge udaljen je od nje oko 200 metara. Zanimljivo je da velik vlasnički udio u neboderu The Shard ima arapski emirat Katar.

Dana 5. srpnja 2012. godine održano je svečano otvorenje zgrade The Shard u Londonu. Radi se o najvišem neboderu na području cijele Europske unije. Zgrada The Shard ima 87 katova, a visoka je 306 metara. U sebi sadrži oko 110.000 četvornih metara površine različite namjene, a izvana ima oblik piramide.

Neboder The Shard nalazi se samo stotinjak metara od rijeke Temze, s njene južne strane. Poznati London Bridge udaljen je od nje oko 200 metara, a još poznatiji Tower Bridge, sa sustavom podizanja, također je u blizini (na otprilike 700 metara). Zgradu The Shard projektirao je nagrađivani talijanski arhitekt Renzo Piano.

Zanimljivo je da velik vlasnički udio u neboderu The Shard ima arapski emirat Katar. Dapače, otvaranje zgrade predvodio je tadašnji katarski premijer šeik Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al Thani, pripadnik vladajuće dinastije u Kataru. Na otvaranju je bio i princ Andrew, vojvoda od Yorka (mlađi sin kraljice Elizabete II.)


Komentari