Na današnji dan

Svečano otvoren tunel ispod Mont Blanca (1965.)

Tunel ispod Mont Blanca, koji cestovno povezuje Francusku i Italiju, svečano je otvoren 16. srpnja 1965. godine. Na svečanosti je bio francuski predsjednik Charles de Gaulle, kao i predsjednik Italije Giuseppe Saragat. U trenutku otvaranja bio je to najduži cestovni tunel na svijetu. Tunel ispod Mont Blanca bio je tada otprilike trostruke dužine od sljedećeg najdužeg cestovnog tunela na svijetu, što znači da je bio svojevrsno svjetsko čudo. Titulu najdužeg cestovnog tunela zadržao je tijekom sljedećih trinaest godina.

Tunel ispod Mont Blanca dugačak je 11.611 metara. Skraćuje put iz Francuske prema Milanu za oko 100 kilometara. Tunel je prometno vrlo važan jer kroz njega prolazi velik dio tereta i osoba upućenih iz Italije prema sjevernijem dijelu Europe i obratno. Cijev tunela smještena je nekoliko kilometara sjeverozapadno od najvišeg vrha Alpa, Mont Blanca, koji je visok 4.810 metara.

Otprilike na jednakoj udaljenosti od tunela, ali na suprotnoj strani od Mont Blanca, nalazi se alpski vrh Grandes Jorasses. Na sjevernoj strani tog vrha nalazi se spektakularna stijena, koja predstavlja jednu od najimpresivnijih sjevernih planinskih strana u Alpama uopće. Oko 15 kilometara sjeveroistočno od cijevi tunela nalazi se tromeđa Italije, Francuske i Švicarske.


Komentari